Moda na zjadanie obcych

5 stycznia 2011, 11:18

Ostatnimi czasy w Ameryce coraz popularniejszy staje się nurt chwytania i zjadania przedstawicieli gatunków inwazyjnych. W okolicach archipelagu Florida Keys nurkowie urządzili np. derby w chwytaniu skrzydlic, a lokalni kucharze promowali przyrządzaną z nich przystawkę.



Ze śmietnika do nanotechnologii

20 czerwca 2012, 06:17

Skórka granatowca właściwego (Punica granatum) okazuje się dobrym czynnikiem redukującym w reakcji uzyskiwania srebrnych nanocząstek (AgNPs). Dotąd była wyrzucana jako odpad po produkcji bogatego w przeciwutleniacze soku.


Obrazowanie wewnętrznych tajemnic guza

18 września 2013, 10:32

Dzięki połączeniu 2 zaawansowanych technik obrazowania udało się zajrzeć w głąb nowotworu. Naukowcy mogli na bieżąco wykonywać zdjęcia rosnących guzów.


Kolejne przejęcie Microsoftu

13 lutego 2015, 10:01

Microsoft przejął firmę Sunrise Atelier, producenta mobilnego kalendarza. To już druga firma specjalizująca się w oprogramowaniu dla systemów Android i iOS, kupiona przez Microsoft w ciągu ostatnich trzech miesięcy. Nie wiadomo, ile koncern z Redmond zapłacił za Sunrise Atelier. Plotka głosi, że było to około 100 milionów dolarów


Żabia pianka wspomoże leczenie oparzeń i ran

23 marca 2016, 11:18

Pianka wytwarzana przez żabę túngara (Engystomops pustulosus) do osłaniania skrzeku stanowi, wg naukowców z University of Strathclyde, świetny sposób dostarczania antybiotyków pacjentom z oparzeniami.


IBM dokonał przełomu na polu maszynowego uczenia się

14 sierpnia 2017, 10:09

Badacze z IBM Reseach poinformowali o dokonaniu przełomu na polu algorytmów maszynowego uczenia się. Są bliscy osiągnięcia idealnej wydajności podczas skalowania. Ich nowe oprogramowanie DDL (distributed deep-learning) zapewnia niemal liniowe przyspieszenie wydajności z każdym dodanym procesorem


Glinkowy sposób na otyłość?

4 września 2018, 10:53

Sprawdzając, w jaki sposób glinki mogą usprawnić doustne dostarczanie i wchłanianie leków antypsychotycznych, Tahnee Dening, doktorantka z Uniwersytetu Australii Południowej, odkryła, że wykorzystywane przez nią materiały "wysysają" krople tłuszczu z przewodu pokarmowego.


© Barfooz

Instrumentalne zlodowacenie

12 grudnia 2008, 09:43

Istnieją lodowe hotele i restauracje, czemu by więc nie rozszerzyć repertuaru zimnej rozrywki, zakładając lodową orkiestrę? Na taki właśnie pomysł wpadł norweski perkusista Terje Isungset. Muzyk eksperymentuje z lodem już od 20 lat. Najwyraźniej uznał zamrożoną wodę za najlepszy surowiec, bo na jej rzecz porzucił eksperymenty z kamieniem i szkłem.


Przewodnicy z Galápagos, którzy stracili pracę wskutek pandemii, pomogą w skatalogowaniu gatunków archipelagu

15 września 2020, 09:32

Przewodnicy turystyczni z Galápagos, którzy stracili pracę w wyniku pandemii, przechodzą pod okiem naukowców kurs. Dzięki temu będą mogli wziąć udział w projekcie Barcoding Galapagos, pomagając w skatalogowaniu gatunków zamieszkujących archipelag.


Fale upałów są coraz bardziej intensywne i coraz częstsze. A będzie jeszcze gorzej

28 czerwca 2022, 10:33

Specjaliści zajmujący się klimatem i pogodą są bardzo ostrożni w wiązaniu konkretnych zjawisk pogodowych ze zmianą klimatu. Nie przesądzają z góry, że na pojawienie się czy intensywność danego zjawiska miały wpływ zmiany klimatyczne i zastrzegają, że najpierw należy wykazać związek przyczynowo-skutkowy. Frederike Otto, ceniona specjalistka zajmująca się badaniem związku zmian klimatu z ich skutkami, uważa, że w odniesieniu do fal upałów takie podejście można częściowo do lamusa


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy